MIAMI - De Amerikaanse vlieger Steve Fossett wil deze week een vliegreis van 41.978 kilometer beginnen. Hij zou daarmee nieuwe records vestigen. Hij zal ergens tussen dinsdag en zondag met zijn toestel, de Virgin Atlantic GlobalFlyer, vertrekken vanaf het Kennedy Ruimtevaartcentrum in Cape Canaveral in de Amerikaane staat Florida. Fossett vliegt dan rond wereld in tachtig uur en 'neemt' de Atlantische Oceaan nog een keertje extra.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In maart vorig jaar vloog Fossett 67 uur rond de aardbol zonder te stoppen. Hij legde toen 36.989 kilometer af.

De nieuwe tocht moet Fossett 1126 kilometer verder brengen dan de lange reis rond de wereld in 1999 van de ballonvaarders Brian Jomes en Betrand Piccard met hun Breitling Orbiter III. Het zal ook 1766 kilometer verder zijn dan de nonstopvlucht van Dick Rutan en Jeana Yeager in hun Voyager in 1986.

Kent

Fossett is van plan rond de wereld te vliegen en vervolgens vanuit westelijke richting voor de tweede maal de Atlantische Oceaan over te steken en dan in het Engelse graafschap Kent te landen.

De precieze route is afhankelijk van de wind. Zijn toestel is 13,4 meter lang en heeft en spanwijdte van 34,7 meter. Voor de reis draagt het toestel acht ton brandstof mee. Het heeft een speciaal waarschuwings- en weksysteem zodat Fossett af en toe even vijf minuten kan slapen. Hij heeft een speciaal dieet gevolgd dat er hopelijk voor zorgt dat hij geen sanitaire stop hoeft te maken.