SYDNEY - Australië is in de greep van een bedwantsepidemie. De onstuimige groei van het aantal bloedzuigende diertjes - vroeger bekend als wandluis - kost de toeristische industrie tientallen miljoenen euro's per jaar, meldden Australische media vrijdag.

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in insectenverdelging, varen er echter wel bij. Zij moeten tot tien maal zo vaak uitrukken om bedwantsen te bestrijden.

Dat het zover is gekomen, komt volgens deskundigen een gevolg doordat hotels en andere accommodatiebedrijven bang zijn om toe te geven dat zij te maken hebben met een insectenplaag. "Zij steken hun kop in het zand en daardoor neemt de besmetting alleen maar toe."

Hotels

Een woordvoerder van de afdeling onderzoek van het Westmead-ziekenhuis in Sydney zei tegen de tv-zender ABC dat het toenemende aantal reizigers naar en vanuit exotische bestemmingen en de huidige manier van insectenbestrijding de oorzaak van de bedwantsenexplosie is. Vooral hotels en andere accommodaties zijn de dupe. Soms moet een hotel maanden dicht omdat alleen dat een garantie biedt voor totale uitroeiing van de bloedzuigende insecten.

Stephen Doggett van het ziekenhuis zei dat verandering in de insectenbestrijding de belangrijkste oorzaak is van de toename van het aantal bedwantsen. "Vroeger werden hotel- en motelkamers regelmatig bespoten tegen insecten als kakkerlakken. Daarvan gingen ook bedwantsen dood. Nu is de trend dat insectenbestrijding gebeurt met milieuvriendelijke gespecialiseerde lokmiddelen die bijvoorbeeld alleen kakkerlakken trekken en die geen onbedoeld effect hebben op andere plagen, zoals bedwantsen."

Bloedvergiftiging

Bedwantsen zijn bruine vleugelloze diertjes die ongeveer 4 millimeter lang kunnen worden en die 's nachts op zoek gaan naar bloed van mensen of dieren. Sommige mensen houden aan een beet bloedvergiftiging over. Bedwantsen houden zich schuil op donkere plaatsen vlak bij plekken waar mensen slapen, zoals in matrassen, in bedframes en onder tapijt.

De Raad voor de Toeristische Industrie in de deelstaat Queensland houdt dinsdag een speciale 'bedwants-topconferentie' over de bestrijding. Overigens heeft niet alleen Australië te maken met een toename van de bedwants. Ook in Europa en Amerika komen de diertjes tegenwoordig meer voor dan vroeger.