EINDHOVEN - Van Doorne's Transmissie (VDT) in Tilburg verwacht veel van de zuinige auto die de afgelopen jaren is ontwikkeld op de Technische Universiteit Eindhoven. Het nieuwe 'revolutionaire' versnellingssysteem bespaart volgens VDT brandstof en kan verkocht worden aan tenminste een wereldwijd opererende autofabrikant.

Dr. B. Veenhuizen van het Tilburgse bedrijf zei dit dinsdag in Eindhoven bij de presenatie van de auto waarin de vinding is uitgeprobeerd. Het bedrijf is eigenaar van de rechten van inmiddels twee verleende wereldoctrooien. Verschillende producenten hebben al belangstelling getoond.

Fabrikanten gaan bij nieuwe ontwikkelingen volgens hem niet over een nacht ijs. "Er is namelijk ontzettend veel geld mee gemoeid. Als een fabikant echter besluit om met de nieuwe vinding in zee te gaan, kan de serieproductie dankzij de relatieve eenvoud van het systeem binnen vijf jaar van start gaan."

'Pientere pookje'

Drie onderzoekers van de TU Eindhoven, de ingenieurs R. van Druten, A. Serrarens en B. Vroemen, breidden de bestaande continu variabele transmissie van VDT - een verbeterde versie van het vroegere ,pientere pookje' van Daf - uit met een vliegwiel.

Vervolgens bouwden ze het systeem in een standaard auto in. Uit metingen blijkt dat die auto dankzij de nieuwe transmissie aanzienlijk zuiniger rijdt. Bij een constante snelheid van 120 kilometer per uur loopt het verbruik zelfs met 23 procent terug, aldus VDT.

Het project is door verschillende ministeries gesubsidieerd met ,7 miljoen gulden. Daarnaast hebben VDT en TNO Wegtransportmiddelen er aan meegewerkt. Overigens was de auto al eens eerder te zien. Tijdens het recente kennismakingsbezoek van kroonprins Willem-Alexander en Máxima aan Eindhoven mocht het verloofde stel er een stukje in rijden.

/ECONOMIEAuto zuiniger door nieuw type versnelling