LONDEN - Vogels lijken ouder te worden dan wetenschappers tot nog toe aannamen. Ook vliegen ze verder, blijkt uit een wereldwijde studie waarbij steeds meer geringde vogels worden gevolgd.

Zo is een brandgans gevonden die 27 jaar geleden in het zuidwesten van Schotland was gemerkt. Daarmee is het dier ten minste 2,5 jaar ouder dan de oudste brandgans die tot nog toe was aangetroffen. Rekening houdend met de lange vluchten die de vogels elk jaar van het westen van Europa naar Spitsbergen in de Noordelijke IJszee maken, moet het dier tijdens zijn leven meer dan 240.000 kilometer hebben afgelegd, aldus de Britse vogelvereniging BTO.

Een grotere leeftijdssprong werd gemaakt door een kuifeend die werd afgeschoten in het zuidwesten van Rusland. Het dier bleek 22 jaar geleden te zijn geringd in Engeland. Het vorige leeftijdsrecord voor de eendensoort was zeventien jaar en negen maanden. Een woordvoerder van de Britse vogelvereniging BTO noemde het breken van zoveel records in Britse media dinsdag "overweldigend".

Kleinere vogels leven over het algemeen korter, maar ook zij blijken langer rond te vliegen dan vogelkenners tot nog toe wisten.

Spreeuw

In het Russische Novgorod werd een dode spreeuw gevonden die meer dan zeventien jaar geleden als jonge vogel in Engeland was geringd. Daarmee werd het diertje zestien maanden ouder dan vogelkenners tot nog toe bij spreeuwen hadden gemeten.