LONDEN - Maandag 23 januari 2006 wordt de treurigste dag van het jaar, althans voor de Britten. De psycholoog Cliff Arnall, die is gespecialiseerd in winterdepressies, heeft een wetenschappelijke berekening gemaakt voor welke dag de ongelukkigste van het jaar zou worden. Volgens de Britse krant The Daily Telegraph is het binnen drie weken al zover.

De berekening is onder meer gebaseerd op het slechte weer, schulden die de Britten hebben na de feestdagen en de tijd die het duurt voordat ze zich realiseren dat er niets terecht is gekomen van de goede voornemens van nieuwjaar.

De Britten hebben net als veel Nederlanders de eerste week van het jaar nog kerstvakantie. "Daarna moeten veel mensen weer aan het werk of ze moeten hun kinderen naar school brengen. Dan worden ze blootgesteld aan het slechte weer."

Geld is eveneens een belangrijke factor in het depressieve gevoel dat volgens de psycholoog op maandag 23 januari over de Britten neerdaalt. "Na nieuwjaar voelen veel mensen de behoefte om geld uit te geven vanwege de uitverkoop, maar rond de derde week van januari realiseren ze zich dat kerstmis nog niet helemaal afbetaald is." Toch is er ook reden voor een opgewektheid. "De stress en spanningen die zijn veroorzaakt door teveel in de buurt van familieleden te zijn, is verdwenen zodra je weer aan het werk bent."