CHRISTCHURCH - Vrouwen die op jonge leeftijd een abortus ondergaan, hebben een grotere kans later psychische problemen te krijgen. Uit een langdurig onderzoek in Nieuw-Zeeland blijkt dat de vrouwen meer kans hebben op een depressie, angstaanvallen of om verslaafd te raken aan alcohol of drugs, meldde de Australische krant The Sydney Morning Herald dinsdag.

De wetenschappers van het onderzoekscentrum in Christchurch volgden 1265 kinderen die sinds 1970 zijn geboren. In de onderzoeksgroep lieten negentig vrouwen een abortus plegen. Van hen kreeg 42 procent een ernstige depressie, bijna het dubbele van de vrouwen die niet zwanger waren geworden en 35 procent hoger dan de vrouwen die een zwangerschap hadden uitgedragen.

Het verhoogde risico op angstaanvallen steeg vergelijkbaar, terwijl de kans op een alcohol- en drugsverslaving resepctievelijk verdubbelde en verdrievoudigde.

Onderzoeksleider David Fergusson benadrukte dat hij de tegenstanders van abortus niet in de kaart heeft willen spelen. Hij omschrijft zichzelf als 'atheïst, rationalist en vóór een vrije keuze'. "Het doel van ons onderzoek was niet politiek. Het onderzoek op dit gebied was onvoldoende, daaraan hebben we wat toegevoegd."