SEOUL - De Zuid-Koreaanse kloon-wetenschapper Hwang, die de afgelopen weken is ontmaskerd als bedrieger, zegt dat hij wel degelijke de technologie heeft ontwikkeld om stamcellen uit gekloonde embryo's te verkrijgen. Volgens Hwang maken de beschuldigingen tegen hem deel uit van een "samenzwering". Hij zegt dit in een interview met de Zuid-Koreaanse krant Beopbo.

Hwang en zijn team meldden in mei in het blad Science dat zij erin waren geslaagd menselijke stamcellen te verkrijgen door embryo's te klonen. Die ontdekking zou de vondst van een geneeswijze voor ziektes als diabetes en Parkinson dichterbij kunnen brengen. Maar in december trokken zij hun artikel in Science in, nadat een teamlid had verklaard dat Hwang had gesjoemeld met resultaten van zijn onderzoek.

Een universitaire onderzoekscommissie besloot afgelopen week dat er geen sprake was van vergissingen, maar van bewuste fraude. Hwang bood vervolgens zijn excuses aan, maar beweert nu dat hij zelf weinig heeft misdaan en dat hij het kloonproces zo over kan doen.