ROTTERDAM - Een vitaminerijk dieet vermindert de kans op macula-degeneratie, de voornaamste oorzaak van blindheid bij bejaarden. Dit concluderen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Zij schrijven dat in de woensdag verschenen editie van het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA).

Bij ouderdomsmacula-degeneratie (OMD) sterft het centrum van het netvlies af. Het is de belangrijkste oorzaak van ongeneeslijke blindheid in de geïndustrialiseerde landen. Het eindstadium van de ziekte treedt gemiddeld op in de leeftijd van 70 tot 75 jaar. In Nederland ondervindt een op de tien tachtig-plussers ernstige hinder van de aandoening.

Een dieet met veel vitamine C, E, zink en beta caroteen, kan deze vorm van blindheid voorkomen, bleek uit onderzoek onder 4000 oudere Rotterdammers. Mensen die een dergelijk dieet volgden, hadden 35 procent minder kans op OMD. Het Rotterdamse onderzoek duurde acht jaar.

Verhoogd risico

Volgens berekeningen van onderzoeker Redmer van Leeuwen in JAMA komen er in 2015 jaarlijks 7540 nieuwe OMD-patiënten bij, tegen 4420 op dit moment. Mensen die roken of bij wie OMD in de familie voorkomt hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte. Van Leeuwen, oogarts in opleiding, promoveerde twee jaar geleden op dit onderwerp.

Hij stelt in het tijdschrift dat in de Verenigde Staten 11,5 procent van de blanke tachtigplussers met het eindstadium van de macula-degeneratie te maken heeft. Zonder effectieve behandeling verdubbelt dat aantal de komende twintig jaar naar verwachting naar ongeveer drie miljoen patiënten.

Bronnen voor vitamine E zijn plantaardige oliën, eieren en noten. Voor vitamine C zijn dat citrusvruchten en sappen, broccoli en aardappelen. Hoge concentraties zink zitten in vlees, kip, vis, granen en melkproducten. Beta caroteen zit vooral in wortelen, boerenkool en spinazie.