BAJKONOER - Vanaf de Russische raketbasis Bajkonoer is woensdagmorgen de eerste Galileosatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gelanceerd. Een Sojoezraket brengt de Giove-A de ruimte in. Het is de eerste van dertig satellieten van het navigatienetwerk Galileo.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De lancering verliep exact volgens planning om 06.19 uur Nederlandse tijd. Aan het einde van de ochtend meldden ruimtevaartautoriteiten in Moskou dat de 600 kilo zware satelliet in zijn middelhoge baan, op ruim 23.000 kilometer boven het oppervlak, is gearriveerd. Een sneeuwstorm, enige uren voor de lancering, verhinderde de lancering op de steppe in Kazachstan niet.

Met Galileo moet Europa in 2010 over een navigatie- en communicatiesysteem beschikken dat nauwkeuriger is dan het Amerikaanse GPS. Het is een gezamenlijk initiatief van ESA en de Europese Unie. De zonnepanelen van de satelliet zijn vervaardigd door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.

Belangstelling

Het prestigeproject wil profiteren van de groeiende markt voor navigatie. Zo zou het systeem kunnen worden gebruikt voor het regelen van verkeer op de weg, in de lucht en op het water. Ook tolpoortjes moeten met Galileo worden gecontroleerd. Buiten Europa is er voor Galileo belangstelling in landen als China, Israel en de Oekraine. Tweederde van de kosten van het project, ongeveer 3,8 miljard euro, moet volgens de EU worden opgebracht door het bedrijfsleven.

Giove-A moet aantonen dat de gekozen technieken in de praktijk goed functioneren. Giove staat voor Galileo In Orbit Validation Element, maar is ook de Italiaanse naam voor Jupiter. De astronoom Galileo Galilei ontdekte begin zeventiende eeuw de vier grote manen van Jupiter. Die ontdekking betekende een doorbraak in de zeevaartnavigatie.