BAJKONOER - Het Europese Ruimtevaartagentschap ESA lanceert woensdag de eerste van dertig satellieten van het navigatienetwerk Galileo. Vanaf de Russische lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan brengt een Sojoez-raket Giove-A in de ruimte. De lancering is voorzien om 06.19 uur Nederlandse tijd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Giove-A gaat op weg naar een middelhoge baan om de aarde, ruim 23.000 kilometer boven het oppervlak. Hij komt daar aan om 13.52 uur. Met Galileo moet Europa in 2010 over een navigatie- en communicatiesysteem beschikken dat nauwkeuriger is dan het Amerikaanse GPS. Het is een gezamenlijk initiatief van ESA en de Europese Unie. De zonnepanelen van de satelliet zijn vervaardigd door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.

Giove-A moet aantonen dat de gekozen technieken in de praktijk goed functioneren. Giove staat voor Galileo In Orbit Validation Element, maar is ook de Italiaanse naam voor Jupiter. De astronoom Galileo Galileï ontdekte begin zeventiende eeuw de vier grote manen van Jupiter. Die ontdekking betekende een doorbraak in de zeevaartnavigatie.