DE BILT - Dit jaar behoort wereldwijd tot de vier warmste jaren sinds het begin van de metingen in 1706. Dat meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) maandag. Juni en oktober waren de warmste juni- en oktobermaanden in de afgelopen drie eeuwen.

Ook in Nederland werden dit jaar records geëvenaard en gevestigd. De herfst was net zo warm als die in 1731, toen met een gemiddelde tempratuur van precies twaalf graden de warmste herfst totnogtoe werd gemeten. Op 25 november werd bij Hoek van Holland de zwaarste windstoot geregistreerd. Deze had een snelheid van 173 kilometer per uur.

Het ozongat boven de Zuidpool is dit jaar volgens het KNMI tegen het einde van het jaar groter dan in de meeste andere jaren. Op 19 september had het gat een omvang van 27 miljoen kilometer. Dat is ruim 2,5 keer het oppervlak van Europa. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) is op de Noordpool bijna dertienhonderd vierkante kilometer minder zeeijs gemeten dan het historische gemiddelde. Het WNF meldde op 7 december dat zich dit jaar een recordaantal orkanen heeft voorgedaan.

Sinds 1976 is de temperatuur met gemiddeld 0,18 graden per jaar gestegen. De jaren '90 zijn het warmste decennium sinds het begin van de meetreeks.