AMSTERDAM - Een internetmeting door 32.500 vrijwillige griepmeters wijst uit dat er dit jaar geen kerst- of Oudejaarsgriep komt. Twee jaar geleden zuchtten Nederland en Vlaanderen met Sinterklaas en Kerst onder de griep. Afgelopen winter was er een grieppiek in februari. Ook deze winter lijkt de griep nog weken op zich te laten wachten.

"Het aantal griepachtige verschijnselen is heel gering en normaal voor de tijd van het jaar," meldt Carl Koppeschaar, hoofdredacteur van de populair-wetenschappelijke website Kennislink en initiatiefnemer van de Grote GriepMeting. "In oktober hadden velen nog last van verkoudheid. Maar zelfs dat is de afgelopen weken drastisch gedaald. Ook metingen door huisartsen wijzen uit dat nog nergens in Europa griep heerst. Wat griep en verkoudheid betreft, lijken we dus in goede gezondheid het nieuwe jaar in te gaan," aldus Koppeschaar.

Verkouden

De Grote GriepMeting vindt deze winter voor de derde keer plaats. Via de website degrotegriepmeting.nl kan iedereen wekelijks doorgeven of hij/zij verkouden is, griepverschijnselen heeft, of gewoon gezond is.

Een kaart van Nederland en België geeft dagelijks met blauwe stippen de gevallen van verkoudheid en met rode stippen de griepgevallen aan. Op die manier kan worden gevolgd hoe de wintergriepepidemie zich verbreidt. De meting is volledig anoniem. Alleen de postcodecijfers zijn van belang voor de meting.

Webproject

De Grote GriepMeting is een educatief webproject met als doel mensen te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek. De meting loopt nog tot april. Dit jaar vindt de Grote GriepMeting ook in Portugal plaats. Het is de bedoeling om het project in alle Europese landen te introduceren.