SEOUL - Negen van de elf menselijke stamcellen die in oktober door de Zuid-Koreaanse onderzoeker Hwang Woo-suk gekloond zouden zijn, blijken nep. Bovendien zijn alle cellen in het onderzoek inmiddels gestorven. Een collega van Hwang heeft donderdag gezegd dat de wetenschapper zijn vervalsing aan hem heeft opgebiecht.

Het 'klonen' van de stamcellen was baanbrekend omdat hiermee in de toekomst mogelijk ziekten als diabetes en Parkinson genezen kunnen worden. Hwang ligt in het ziekenhuis waar hij wordt behandeld voor stress. Zuid-Koreaanse media hebben furieus gereageerd op de ontmaskering van Hwang. Zij vinden het 'niet patriottistisch' dat zijn collega uit de school heeft geklapt.

Hwang kwam al vorige maand in opspraak toen bleek dat enkele eicellen die voor het klonen werden gebruikt, afkomstig waren van medewerksters van Hwang. Het onderzoek zelf kwam toen nog niet in het geding.

Roh Sung Il deed zijn onthullingen donderdag in een interview met de Koreaanse televisie. In een eerste reactie zei een woordvoerster van het blad Science, waarin de onderzoeksresultaten van Hwang in mei zijn gepubliceerd, dat er nog geen officieel verzoek is binnengekomen om het artikel in te laten trekken. Wel heeft een Amerikaanse wetenschapper, die als redacteur bij de publicatie betrokken was, al eerder gevraagd zijn naam niet meer bij het onderzoek te vermelden omdat hij twijfels had gekregen over de studie.