MAASTRICHT - Vrouwen die er langer over doen om zwanger te worden, krijgen vaker een jongetje. Als het langer dan een jaar duurt, is kans dat het een jongetje wordt 58 procent.

Dat stellen wetenschappers van de Universiteit Maastricht in een onderzoek dat deze week in de British Medical Journal is verschenen. Epidemioloog Luc Smits, die het onderzoek leidde, baseert zich op gegevens van 5283 vrouwen die tussen 2001 en 2003 een kind kregen. Vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen, zijn buiten het onderzoek gelaten.

Van de 4785 vrouwen die binnen een jaar zwanger waren, kreeg 51 procent een jongetje. Hoe langer de zwangerschap uitbleef, des groter werd de kans op een jongetje. Bij twee jaar was die 62 procent.

De onderzoekers veronderstellen dat sperma dat het Y-chromosoom draagt, zich sneller een weg in het lichaam van de vrouw baant dan sperma met het X-chromosoom. X of y bepaalt het geslacht van het kind. Als sperma met het Y-chromosoom de eicel bevrucht wordt het een jongetje. Het onderzoek zou verklaren dat er meer jongens dan meisjes worden geboren. Wereldwijd is de verhouding 105 tegen 100.