BUSSUM - Ongeveer tien keer per jaar krijgt een patiënt bij een transfusie verkeerd bloed toegediend door een menselijke fout. Dat zegt directeur M. Schipperus van de Stichting TRIP, een instelling die de kwaliteit van bloedtransfusies bewaakt en probeert te verbeteren. De laatste jaren zijn volgens hem in Nederland geen patiënten door de fouten overleden.

TRIP houdt donderdag in Bussum een congres. De organisatie wil dat de overheid en zorginstellingen de komende jaren meer investeren in computertechnologie waarmee menselijke fouten kunnen worden ondervangen.

Bij menselijke fouten krijgen patiënten bijvoorbeeld geen polsbandje met hun gegevens erop, of worden zakken bloed verwisseld. Volgens Schipperus zijn de fouten bij de toedieningen de afgelopen jaren opgemerkt door alerte en goed opgeleide verpleegkundigen die enkele minuten na de transfusie de patiënt plotseling ziek zagen worden. Hij vindt dus dat de technologie niet het controlerende werk van medisch personeel moet overnemen, maar juist moet aanvullen.

Volgens Schipperus is de kwaliteit van de bloedtransfusies in Nederland zeer goed. "We lopen voorop, maar dat wil niet zeggen dat er niets te verbeteren valt", zegt hij.