ROME - De antieke villa van de Romeinse keizer Nero in Rome is voor het publiek gesloten uit angst voor instorting. De restanten van het paleis gelden als een van de belangrijkste toeristische attracties van de Italiaanse hoofdstad.

Het plafond en de muren van het ondergrondse Domus Aurea (Gouden Huis) zijn beschadigd door de vele regenbuien van de afgelopen weken. De veiligheid voor publiek en personeel kunnen niet meer worden gegarandeerd.

De Italiaanse minister voor Cultuur, Buttiglione, zei maandag dat de noodreparatie ongeveer twee jaar zal duren en 5 miljoen euro kost. Maar archeologen van zijn ministerie schatten de kosten voor een compleet herstel van het paleis en de omgeving op 130 miljoen euro.

Sinds 1999 was de keizerswoning, die na de grote stadsbrand van 64 is gebouwd, voor het publiek toegankelijk. Het huis telt 150 kamers, waarvan vele zijn versierd met waardevolle fresco's.

Regenval veroorzaakt ook elders in Italië ellende. In het zuiden kwamen twee Deense technici om toen hun auto in een modderstroom terechtkwam.