LONDEN - De stress die een halfuurtje echtelijke ruzie oplevert, is voldoende om het herstel van een wond met een dag te vertragen. Stress hindert dus de wondgenezing. Patiënten die naar de operatietafel gaan, moeten daarom spanningen zo veel mogelijk vermijden. Dan genezen hun wonden beter. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, aldus de BBC dinsdag.

Een team van de Ohio State University volgde 42 echtparen die gemiddeld twaalf jaar bij elkaar waren. Bij beide partners werden kleine wondjes veroorzaakt. Als het stel een positief, opbeurend gesprek had gehouden, verliep het herstel van die wondjes goed. Maar als een ruzie werd opgewekt en verbaal uitgevochten, duurde de genezing veel langer.

Een Britse stressdeskundige, Steve Bloom, stelde echter dat de conclusie wat voorbarig is. Het ligt volgens hem ingewikkelder omdat de huid toch al zeer gevoelig is voor emoties, zoals bijvoorbeeld blozen waarbij bloed sneller gaat stromen. Bovendien is een tragere wondgenezing niet per definitie slechter, aldus Bloom.