ROME - Elk jaar sterven zeker zes miljoen kinderen wereldwijd als gevolg van honger of ondervoeding. Dat blijkt uit het dinsdag vrijgegeven hongerrapport van de VN-voedsel en landbouworganisatie FAO. In het rapport wordt de wereld opgeroepen meer te doen om landbouw in arme landen te verbeteren.

Volgens de FAO loopt de wereld achter op de doelen die zij zich heeft gesteld om de honger te bestrijden. Het streven om tegen 2015 het aantal hongerende mensen in de wereld te halveren, wordt met de huidige snelheid nooit gehaald.

In totaal leden in de jaren 2000-2002 852 miljoen mensen aan ondervoeding, blijkt uit de uit 2004 stammende cijfers die ook nu weer in het rapport werden opgenomen. Volgend jaar komt de organisatie met nieuwe gegevens.

Ondervoeding

Wereldwijd sterven elk jaar elf miljoen kinderen voor hun vijfde verjaardag. Meer dan de helft van de sterfgevallen is te wijten aan honger of ondervoeding waardoor kinderen bezwijken aan "neonatale afwijken en een handjevol goed te behandelen infectieziektes als diarree, longontsteking, malaria en mazelen".

"De meesten zouden niet overlijden als hun lichamen en immuunsystemen niet zouden zijn verzwakt door honger en ondervoeding", aldus de FAO. Relatief weinig kinderen sterven de hongerdood, zegt de VN-organisatie.