ROTTERDAM - Van alle mannen die in een vroeg stadium zijn geopereerd vanwege prostaatkanker, heeft 88 procent na vijf jaar erectieproblemen. Bij mannen die zijn bestraald is dat 64 procent. Dat blijkt uit een van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Een op de drie mannen (31 procent) heeft vijf jaar na de operatie moeite met plassen. Over het algemeen zijn de onderzochte mannen goed te spreken over "de kwaliteit van leven", concludeert I. Korfage in haar proefschrift Gelokaliseerde prostaatkanker en kwaliteit van leven.

Pril stadium

De ziekte is de meest voorkomende soort kanker onder mannen in westerse landen. Als prostaatkanker in een pril stadium wordt ontdekt is die vaak goed te behandelen via een operatie of bestraling. De kans dat de patiënt na vijf jaar nog leeft is dan meer dan 90 procent. Plasklachten, darmklachten en erectieproblemen zijn de meest voorkomende bijverschijnselen.

Korfage brengt met haar onderzoek voor het eerst in kaart wat de gevolgen voor de lange termijn zijn van behandeling van de ziekte. Haar studie werd betaald door KWF Kankerbestrijding. In september werd tijdens het wereldcongres voor endo-urologen in Amsterdam bekendgemaakt dat het over twee jaar een stuk gemakkelijker zal zijn om een tumor in een prostaat terug te vinden.

"Nu zijn er vaak twaalf prikjes met een heel fijne naald nodig om het gezwel op te sporen. Dat aantal zou met een derde kunnen worden teruggebracht", aldus professor J. de la Rosette van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.