DEN HAAG - TNO uit Delft onderzoekt of de slechte luchtkwaliteit in scholen leerprestaties beïnvloedt. Het ministerie van VROM heeft daartoe opdracht gegeven, bevestigde maandag een woordvoerder.

Uit tal van eerdere onderzoeken, zoals door GGD's in onder andere Zwolle en omgeving en TNO Bouw, is gebleken dat op acht van de tien scholen in Nederland het slecht tot zeer slecht gesteld is met het zogenoemde binnenmilieu. De onderzoeksresultaten worden in maart 2006 verwacht.

Een recent gepubliceerd Deens onderzoek, van de technische universiteit in Lyngby, over scholen in Denemarken en Zweden wijst aan dat leerlingen fors minder presteren als de luchtkwaliteit niet deugt. In Nederland schort het vooral aan de ventilatie. De wettelijk toegestane waarde aan CO2 of kooldioxide, de belangrijkste indicator, wordt regelmatig tot vijf keer overschreden met ernstige gevolgen.

Een milieudeskundige, A. Boerstra, stelde maandag in het TROS-consumentenprogramma Radar dat een goede CITO-test een goede ventilatie vergt.

Snelle actie

PvdA-Kamerlid Hamer dringt in vragen aan de betrokken bewindslieden aan op snelle actie. Het kabinet zou scholen en gemeentes niet alleen snel moeten voorlichten over het mogelijke verband tussen de luchtkwaliteit en de leerprestaties, ook moet er een controlesysteem komen voor de kwaliteit van de lucht. Voor nieuwbouw zouden de bouwnormen moeten worden aangepast, vindt de PvdA.