AMSTERDAM - Het gezicht van mensen krimpt geleidelijk. De afgelopen 10.000 jaar is het gezicht met maar liefst 30 procent gekrompen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.

Professor Clark Spencer Larsen, een antropoloog verbonden aan de universiteit van Ohio, nam de maten van duizenden schedels en gelaatsbeenderen die werden gevonden in een 9.000 jaar oude opgraving in Turkije. Hij ontdekte dat de hoofden toen zo'n derde groter waren dan nu en dat het krimpproces eerder begon bij prehistorische stedelingen dan bij mensen die op het platteland leefden.

Dat komt overeen met zijn stelling dat de huidige vorm van ons hoofd met een rondere schedel en kleinere kaken en gezicht ontstond toen de jagers boeren werden en mensen voedsel begonnen te koken. Door dat zachtere eten hoefden kaken, tanden en schedels niet meer zo sterk te zijn als voorheen, en krompen ze.

Ook andere onderzoekers bevestigen dat de moderne mens een veel kleiner hoofd en gezicht heeft dan zijn voorouders. Echter, zij weten niet zeker of dat alleen met voedsel te maken heeft. Britse wetenschappers geloven dat het een kwestie is van natuurlijke selectie, omdat de mens schijnbaar de voorkeur geeft aan een partner met een klein hoofd.