GLAND - De makers van toiletpapier en andere papieren huishoudartikelen voor de Europese markt dragen bij aan de ontbossing van de wereld. De fabrikanten geven de consumenten onvoldoende alternatieven met gerecycled papier, zei het Wereldnatuurfonds maandag.

"Elke dag worden 270.000 bomen feitelijk door de wc gespoeld of eindigen als afval ergens in de wereld. Een dergelijk gebruik van de bossen is zowel verkwistend als onnodig", zei WNF-woordvoerder Duncan Pollard.

Uit een onderzoek van het Wereldnatuurfonds blijkt dat de producten van de vijf grote fabrikanten van wegwerpproducten van papier een "alarmerend lage hoeveelheid" gerecycled papier bevat. Vooral "maagdelijke vezels" uit natuurlijke wouden en plantaties "eindigen als afval zonder dat de consument dat weet", schrijft de organisatie in een verklaring. "De consument heeft geen idee dat hij de wouden bedreigt als hij naar het toilet gaat", zei Pollard.

De gemiddelde Europeaan gebruikt jaarlijks 13 kilo aan papieren producten. Samen is dat volgens het WNF goed voor ongeveer 22 miljard rollen toiletpapier.

Het Wereldnatuurfonds heeft de producenten gevraagd duidelijker aan te geven welk percentage van de producten is gemaakt van gerecycled materiaal.