ROTTERDAM - De griepprik verlaagt de sterftekans voor ouderen aanzienlijk. Ouderen die zich al een aantal jaren elk jaar laten vaccineren hebben 24 procent minder kans om te overlijden dan ouderen die dat niet doen. Tijdens een griepepidemie is het verschil zelfs 28 procent. Niet alleen daalt de sterftekans, de griepprik verlaagt ook het risico op lagere luchtweginfecties als bronchitis en longontsteking.

Bettie Voordouw, onderzoeker medische informatica aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, komt tot deze conclusies in haar proefschrift 'Influenza Vaccination in Community Dwelling Elderly Persons', waarop zij woensdag promoveert.

Voordouw beschrijft het effect van het jaarlijks vaccineren van zelfstandig wonende ouderen op het risico van overlijden en lagere luchtweginfecties. De eerste griepprik zorgt al voor een 10 procent lagere sterftekans. Daarnaast hebben mensen met een relatief goede gezondheidstoestand die zich jaarlijks laten inenten tot 33 procent minder kans op lagere luchtweginfecties en 50 procent minder kans op longontsteking.