Melkweg is een schijf, en dat komt mogelijk door een boog van donkere materie
De Melkweg lijkt op een schijf die op twee manieren vervormd is. Het midden is gedraaid, waardoor een soort spiraal ontstaat. Maar vanaf de 'zijkant' gezien lijkt ons sterrenstelsel meer op een kleine golf.
Deze vorm is pas recentelijk ontdekt met de ruimtetelescoop Gaia. Die werd in 2013 gelanceerd met het doel om de plaats en snelheid van de sterren in de Melkweg nauwkeurig te bepalen.
Een oorzaak van de vorm van het sterrenstelsel was lang niet bekend. De belangrijkste theorie was dat de Melkweg vroeger (of nog steeds) werd beïnvloed door een ander sterrenstelsel.
De wetenschappers van het CfA maakten met de data van Gaia een computermodel van de Melkweg. Daarna experimenteerden ze met simulaties of de vorm in het model kon worden gecreëerd.
Volg de wetenschap
Halo van donkere materie
Volgens de onderzoekers bevindt zich om de Melkweg een cirkel van donkere materie, een zwaar materiaal dat erg lastig waar te nemen is op aarde. Dit zorgde in de simulatie voor de precieze vorm van het sterrenstelsel.
Deze cirkel, ook wel een halo genoemd, ligt niet recht ten opzichte van de Melkweg. De polen (bij de aarde zijn dat de noord- en zuidpool) zijn waarschijnlijk zo'n 25 graden gedraaid.
De halo is waarschijnlijk ook beïnvloed door andere sterrenstelsels. Volgens de simulaties zou dat zo'n 7 miljard jaar geleden zijn gebeurd. Dat zorgde ervoor dat de draaiing van de halo verminderde.
Wat zijn donkere energie en donkere materie?
- Donkere energie is een veronderstelde energie in het universum. Deze energie heeft de werking van een omgekeerde zwaartekracht.
- Wetenschappers denken dat donkere energie ervoor zorgt dat het universum zich uitbreidt.
- Donkere materie is een veronderstelde materie, oftewel stof.
- Wetenschappers gaan uit van donkere materie om onder meer de bewegingen van sterren te verklaren.
- Het 'donkere' verwijst naar het feit dat we deze energie en materie niet kunnen zien.
- Naar schatting bestaat het universum voor 68 procent uit donkere energie. Donkere materie neemt 27 procent voor zijn rekening.
- 'Normale' materie vormt slechts 5 procent van het universum. Alleen dat deel kunnen we tot nu toe daadwerkelijk waarnemen.
NUjij: Uitgelichte reacties