PARIJS - De Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA gaat verscherpt toezicht houden op de mogelijke bijwerkingen van het antigriepmedicijn Tamiflu. Het agentschap heeft dit donderdag aangekondigd na berichten over de zelfmoord van twee Japanse tieners die Tamiflu gebruikten. Een verband tussen Tamiflu en het gedrag van de kinderen is tot nu toe niet aangetoond, zo benadrukte de EMEA in een verklaring.

Het antivirale middel Tamiflu geldt als het effectiefste medicijn tegen vogelgriep. De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA maakte donderdag bekend dat er in Japan twaalf kinderen waren overleden die Tamiflu gebruikten. Zeker twee van hen vertoonden zulk roekeloos gedrag dat dit tot hun dood leidde. Zo ging een tiener in zijn pyjama de straat op, klom over een vangrail en sprong voor een vrachtwagen.

FDA liet overigens weten dat de informatie die Japan over de dood van de kinderen heeft verschaft niet helemaal volledig is en dat het zeer moeilijk is vast te stellen of er een verband bestaat met het gebruik van Tamiflu. De EMEA stelt in haar verklaring dat patiënten die een zware griep onder de leden hebben en hoge koorts hebben, vooral kinderen en ouderen, sowieso "psychiatrische symptomen" kunnen vertonen.