AMSTERDAM - Gras is veel ouder dan tot nu toe gedacht. Dat beweren Indiase en Zweedse onderzoekers in de vrijdag te verschijnen uitgave van het toonaangevende blad Science. Gefossiliseerde uitwerpselen van dinosauriërs tonen aan dat ze allerlei soorten gras aten - en dat terwijl altijd werd aangenomen dat grassen pas ontstonden nadat de dinosauriërs waren uitgestorven.

De oudste tot nu toe bekende grasfossielen dateren van zo'n 55 miljoen jaar geleden. Uit het onderzoek van de Indiase en Zweedse wetenschappers blijkt echter dat sommige soorten plantenetende dinosauriërs ten minste 65 miljoen jaar geleden al gras tot zich namen. Onder meer omdat het allerlei verschillende soorten gras betreft, menen de onderzoekers dat de grasfamilie een stuk langer dan tachtig miljoen jaar geleden moet zijn ontstaan.

De Zweedse en Indiase onderzoekers bestudeerden gefossiliseerde uitwerpselen, gevonden in Midden-India, van de sauropoden, grote dinosauriërs met een olifantachtige romp, lange nekken, kleine koppen en staarten.