AMSTERDAM - Nederlandse en Belgische onderzoeksinstituten zijn 15 november voor de derde keer gestart met de 'Grote Griepmeting'. Via de site kan iedereen wekelijks doorgeven of hij/zij verkouden is, griepverschijnselen heeft, of gewoon gezond is. De griepmeting loopt tot 31 maart 2006.


Kaart laat zien hoe de griep zich ontwikkeld in België en Nedeland. Iedere blauwe stip is iemand die verkouden is.

Een kaart van Nederland en België geeft dagelijks met blauwe stippen de gevallen van verkoudheid en met rode stippen de griepgevallen aan. Op die manier is te zien hoe de wintergriep zich uitstrekt over Nederland en België.

Vorig jaar brachten bijna drieëntwintigduizend 'griepmeters' de griepgolf in kaart. De meting is volledig anoniem. Alleen de postcodecijfers zijn van belang voor de meting.

Griepmeters

"We hopen dat we een groot aantal griepmeters kunnen vinden om een zo goed en zo actueel mogelijk beeld van de verspreiding van griep en verkoudheden in onze streken te kunnen zien. Hoe meer mensen aan dit project meewerken, hoe juister het beeld," zegt viroloog Marc van Ranst van de Katholiek Universiteit Leuven.

Dit jaar is de griepmeting ook van start gegaan in Portugal. Het is de bedoeling om het project in alle Europese landen te introduceren.