AMSTERDAM - Het noorden van Japan is dinsdag om 06.39 uur plaatselijke tijd opgeschrikt door een hevige aardbeving. Het epicentrum van de beving bevond zich voor de oostkust van het hoofdeiland Honshu, 530 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tokyo.

De beving veroorzaakte een aantal kleine tsunami's die steden aan de noordoostkust van Japan bereikten, ongeveer 350 kilometer van het epicentrum. De eerste tsunami had een hoogte van dertig centimeter en bereikte om 07.26 uur de stad Ofunato aan de kust van de prefectuur Iwate. Aanvankelijk werd voorspeld dat de tsunami vijftig centimeter hoog zou zijn. Tsunami's van tien tot dertig centimeter werden gesignaleerd bij zeker vier andere kuststeden in de prefecturen Iwate, Aomori en Miyagi.

Evacueren

De Japanse regering gaf opdracht om ongeveer vierhonderd huishoudens aan de kust van Iwate te evacueren, berichtte de tv-zender NHK. Of er slachtoffers zijn gevallen is nog niet bekend. Treindiensten tussen Tokyo en het noordoosten van het land werden uit voorzorg opgeschort.

Het betrof volgens het Japans Meteorologisch Instituut een beving met een momentmagnitude van 6,9. De Amerikaanse geologische dienst sprak van 7,2. Het was niet onmiddellijk duidelijk hoe het verschil is te verklaren. De aardbeving had plaats op een diepte van ongeveer 24 kilometer.

Aardbeving

Japan heeft regelmatig te lijden onder aardbevingen. In augustus trof een aardbeving met een momentmagnitude van 7,2 het noordoosten van Japan. Bijna zestig mensen raakten gewond; gebouwen raakten beschadigd en op veel plaatsen viel de elektriciteit uit.