DEN HAAG - Dit najaar laten meer mensen zich inenten tegen griep. Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) moet de buffers aan griepvaccin gaan aanspreken om aan de vraag te voldoen. Maar van een tekort aan griepprikken is waarschijnlijk geen sprake, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zaterdag.

Tot dinsdag kunnen huisartsen het griepvaccin nabestellen. Tot duidelijk is hoeveel nabestellingen er zijn, krijgen artsen het vaccin niet geleverd. Het NVI is inmiddels gestopt met de verkoop aan bedrijven van griepvaccins die over dreigden te blijven.

Nederland heeft jaarlijks ruim 3 miljoen griepvaccins klaarliggen. Mensen boven de 65 jaar en chronisch zieken kunnen gratis een prik halen. Dit jaar lag de belangstelling aanvankelijk op het normale niveau, maar half oktober steeg het aantal mensen dat alsnog een griepprik wilde. Het oprukkende vogelgriepvirus stond toen erg in de belangstelling. Het NVI was al bezig om vaccins die overschoten in de verkoop te doen, maar heeft dat stopgezet. Hoeveel groter de belangstelling is, kon het ministerie niet zeggen.

Als dinsdag blijkt dat de vraag toch groter is dan de voorraad, moet minister Hoogervorst (Volksgezondheid) zich alsnog bezinnen op extra maatregelen. Hij kan op zoek naar noodvoorraden, extra vaccins inkopen buiten Nederland of de doelgroep van de gratis prik verkleinen.