
Grootste meteorenzwerm van het jaar op hoogtepunt: zo zie je de Geminiden
Wij zien de Geminiden op aarde als een soort gelige lichtlitsen. Die worden veroorzaakt door stukjes gruis en stof die de uitgedoofde komeet Phaeton heeft achtergelaten. Die deeltjes zweven in een constante baan rond de zon, en elke december kruist die baan de baan van de aarde. Het gruis en de stof botsen dan tegen onze atmosfeer waardoor er lichtsporen ontstaan.
Deze week is het zover en dus loont het om geregeld naar boven te kijken. De piek van de meteorenzwerm Geminiden was woensdag om 11.15 uur. Het was bij ons licht en dus was het natuurfenomeen niet goed te zien. Later op de avond maak je wel weer kans.
De vallende sterren zijn telkens maar kort zichtbaar
De verwachting is dat er rond 22.30 uur tussen de 20 en 40 meteoren zichtbaar zullen zijn. Volgens Weerplaza zorgt de maan voor enige hinder. Omdat die voor 65 procent verlicht is, zullen alleen de meest heldere meteoren zichtbaar zijn. Ook moet je goed blijven opletten omdat de lichtsporen telkens maar kort duren.
Pluspunt is dat er wel opklaringen worden verwacht die voor vrij zicht op de sterrenhemel kunnen zorgen. Het enige wat je dan nog moet doen, is het opzoeken van een donker plekje. Hoe minder lichtvervuiling je om je heen hebt, hoe meer kans je maakt om de vallende sterren goed te kunnen zien.
Volg het heelal- en ruimtevaartnieuws
