AMSTERDAM - De opwarming van de aarde bedreigt de toeristenindustrie in Frankrijk. De Franse zomermaanden zullen door de klimaatveranderingen veel vakantiegangers te heet worden terwijl in de Alpen en Pyreneeën te weinig sneeuw zal vallen voor de wintersporter.

"Frankrijk krijgt al deze eeuw grote problemen met de gevolgen van klimaatverandering", stelde milieuorganisatie Greenpeace donderdag in zijn rapport 'Impact'. De organisatie ziet ernstige gevolgen voor de Franse watervoorziening, landbouw en economie.

Berghellingen

De organisatie wijst onder meer op een onderzoek van de Franse weerdienst Météo France. Die stelde eerder in zijn rapport 'Impact' dat de sneeuwval in de noordelijke Alpen zal teruglopen van vijf naar vier maanden per jaar. Op de zuidelijke berghellingen en in de Pyreneeën zal het straks twee maanden per jaar sneeuwen. Nu is dat nog drie.

Gletsjers

Skihellingen onder de 1200 meter zullen sporadisch nog bedekt worden onder een goed pak sneeuw, aldus Greenpeace. Ook zullen de meeste gletsjers in de Franse bergen kleiner worden of bij een opwarming van 3 graden Celsius of meer bijna volledig verdwijnen. "Aleen de hoogst gelegen gletsjers, bijvoorbeeld op de Mont Blanc, kunnen een dergelijke temperatuurstijging doorstaan."

Droogte en hoge temperaturen zullen ook het zomers toerisme in Frankrijk onder druk zetten. Omdat het aantal hittegolven zal toenemen, zullen vakantiegangers steeds vaker in het voor- of naseizoen voor de Franse Rivièra kiezen, voorspelt Greenpeace.