Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Ongeboren kinderen houden volgens studie van wortel, maar niet van boerenkool

Ongeboren kinderen reageren anders op verschillende geuren en smaken. Dat ontdekten wetenschappers door naar de gezichtsuitdrukking van de foetussen te kijken. En wat blijkt? Ze houden van wortel, maar niet van boerenkool.
Door Lennart 't Hart

De Britse onderzoekers maakten bewegende 4D-echo's van de buiken van honderd zwangere vrouwen. De vrouwen kregen tabletjes gevuld met boerenkool- of wortelpoeder. Vervolgens keken de wetenschappers hoe de foetussen na twintig minuten reageerden op de smaken.

De ongeboren kinderen die wortel kregen, hadden volgens de onderzoekers een lachend gezicht. De anderen, die boerenkool proefden, zagen zij een verdrietig gezicht trekken. De vrouwen waren tijdens het onderzoek tussen de achttien en veertig jaar en tussen de 32 en 36 weken zwanger.

Ongeboren kinderen ervaren smaak anders dan wij. Mensen proeven door een combinatie van smaak en geur. Deskundigen denken dat foetussen smaak ervaren door het vruchtwater in de baarmoeder in te slikken of in te ademen.

Smaak wellicht al in de baarmoeder bepaald

De onderzoekers denken dat hun studie kan bijdragen aan de kennis over smaak. Mogelijk beïnvloedt wat een zwangere vrouw eet de smaakvoorkeur van haar baby. En misschien kunnen ze zo al gezonde eetgewoonten aanleren.

Nieuw onderzoek moet aantonen hoe de foetussen op andere smaken reageren. Ook willen wetenschappers bekijken of ze minder negatief reageren als ze vaker zijn blootgesteld aan bijvoorbeeld boerenkool.

Verder willen ze onderzoeken of de ongeboren kinderen de smaakvoorkeuren behouden zodra ze geboren zijn.

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science.


Lees meer over:

WetenschapKind & Gezin

Aanbevolen artikelen