Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Vrouw draagt kind

Baby vasthouden en ermee rondlopen blijkt beste manier om kind te kalmeren

Veel ouders weten het al lang, maar een nieuwe studie heeft nu aangetoond dat een baby vasthouden en ermee rondlopen de beste manier is om het kind te kalmeren.
Door Lennart 't Hart

Japanse onderzoekers kwamen erachter dat huilende baby's zo het snelst rustig werden. De hartslag van een zuigeling ging dan gemiddeld binnen dertig seconden omlaag. Alle 21 baby's in de studie stopten met huilen. Bijna de helft viel ook in slaap.

Een vergelijkbaar effect trad op als de baby in een schommelende wieg werd gelegd. De baby alleen stil op schoot houden werkte niet. Het kindje in een stilstaande wieg leggen zorgde ook niet voor het gewenste resultaat.

Als de moeders hun slaperige baby in bed legden, was ruim een derde van de baby's wel binnen twintig seconden weer wakker. Volgens de onderzoekers komt dat doordat de moeder de baby loslaat. Daarom is vijf minuten met de baby rondlopen, het kind dan zo'n acht minuten op schoot houden en de baby vervolgens in bed leggen het best.

Volgens de onderzoekers tonen hun resultaten aan dat alleen het vasthouden van een huilende baby niet genoeg is. Tegelijkertijd heeft beweging een kalmerend effect op baby's. Aan het onderzoek deden alleen moeders mee, dus geen vaders. Toch gaan de wetenschappers ervan uit dat de effecten hetzelfde zijn als een vader de baby draagt.

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.


Lees meer over:

WetenschapKind & Gezin

Aanbevolen artikelen