Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Tasmaanse tijger

Wetenschappers willen uitgestorven Tasmaanse tijger na 90 jaar tot leven wekken

Australische en Amerikaanse onderzoekers willen op revolutionaire wijze de uitgestorven Tasmaanse tijger doen terugkeren, schrijft BBC News. De laatste van zijn soort stierf bijna negentig jaar geleden uit. Met oud DNA en geavanceerde technologie verwachten de onderzoekers binnen tien jaar een nieuwe Tasmaanse tijger te kunnen creëren.
Door onze nieuwsredactie

Voor het onderzoek worden vele miljoenen uitgetrokken. Maar andere onderzoekers zijn sceptisch en spreken van sciencefiction. Professor Jeremy Austin van het Australische centrum voor oeroude DNA-monsters zegt tegen Sydney Morning Herald te vermoeden dat de onderzoekers vooral media-aandacht willen.

Tasmaanse tijgers waren relatief kleine roofdieren en de dominante diersoort op het Australische eiland Tasmanië. Elders werden de tijgers veelal verjaagd door dingo's. De populatie van de buidelwolf, een andere naam voor Tasmaanse tijger, ging ook hard achteruit doordat mensen op het dier jaagden om hun vee te beschermen.

De Tasmaanse tijger kwam sinds de jaren dertig niet meer in het wild voor. In 1936 stierf het laatste dier in een Australische dierentuin.

Het zou de eerste keer zijn dat wetenschappers met geavanceerde technologie voor elkaar kunnen krijgen dat een uitgestorven dier terugkeert. Maar het is niet de eerste keer dat dit geprobeerd wordt met de Tasmaanse tijger.

Zo wilden Australische onderzoekers rond de eeuwwisseling het dier 'terugklonen' door oud DNA in andere dieren te injecteren.

Beeld uit video: Australië deelt ingekleurde beelden van laatste Tasmaanse tijger0:59
Afspelen knop

Australië deelt ingekleurde beelden van laatste Tasmaanse tijger

Australië deelt ingekleurde beelden van laatste Tasmaanse tijger


Lees meer over:

WetenschapDieren

Aanbevolen artikelen