Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Tyrannosaurus rex

T. rex ontwikkelde vermoedelijk kleinere ogen om beter te kunnen bijten

Grote vleesetende dinosaurussen, zoals Tyrannosaurus rex, ontwikkelden kleinere ogen om steviger te kunnen bijten. Dat denken wetenschappers aan de universiteit van Birmingham.
Door Lennart 't Hart

De onderzoekers vergeleken oogkassen van 410 verschillende dinosaurussen. Door de jaren heen ontwikkelden grote dino's, zoals T. rex, steeds kleinere oogkassen. Dat kwam door evolutie.

Vleesetende dinosaurussen hadden eerst grote bolle ogen, blijkt uit de vondst van oude schedels. Exemplaren die later leefden, hadden oogkassen in de vorm van een sleutelgat. De ogen waren tot wel zeven keer kleiner. Planteneters hielden hun ronde oogkassen.

De onderzoekers gebruikten computersimulaties om te achterhalen onder welke druk de ogen stonden tijdens het bijten. Daarbij vergeleken ze een schedel van een T. rex met grote ogen met een T. rex-schedel met kleine ogen.

Een T. rex met grote ogen vergeleken met een exemplaar met kleine ogen.

Bijten belangrijker dan kijken

Uit de bijtsimulaties kwam naar voren dat sleutelgatvormige oogkassen minder vervormden dan cirkelvormige oogkassen. Steutelgatvormige oogkassen hielpen de dinosaurus om de bijtkracht beter te verdelen over het sterkere deel van de schedel, namelijk het gedeelte achter de oogkas.

T. rex ruilde zo zijn grote ogen in voor kleinere om krachtiger te kunnen bijten, denken de wetenschappers. Maar dat ging vermoedelijk wel ten koste van zijn zicht.

Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Communications Biology.


Lees meer over:

WetenschapDieren

Aanbevolen artikelen