Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Nachtelijk gedrag van springspinnen lijkt erg op remslaap

Wetenschappers van de universiteit van Konstanz denken dat het nachtelijke gedrag van springspinnen op remslaap lijkt. Door babyspringspinnen te filmen, kwamen de onderzoekers erachter dat 's nachts de ogen van de spinnen flikkeren en dat de dieren spiertrekkingen hebben.
Door onze nieuwsredactie

Rem staat voor rapid eye movement. De remslaap is een fase waarin delen van het brein actief zijn en de ogen snel bewegen. Mensen dromen dan meestal.

Andere dieren, zoals sommige vogels en zoogdieren, ervaren ook remslaap. Maar over het slaapgedrag van springspinnen was volgens Daniela Roessler, evolutionair bioloog aan de universiteit van Konstanz, nog weinig bekend.

Het begon allemaal toen Roessler een aantal springspinnen had verzameld om te bestuderen. De veelvoorkomende springspinnen hebben een harig lichaam en vier grote ogen. Roessler zag dat de spinnen 's nachts aan een spinragdraadje hingen. "Het was het gekste wat ik ooit heb gezien", aldus Roessler.

Het onderzoek toonde aan dat de nachtelijke bewegingen van de springspinnen erg lijken op de remslaap van andere diersoorten. Bijvoorbeeld honden en katten hebben ook spiertrekkingen tijdens hun slaap. De bewegingen van de spinnen volgen een regelmatig patroon dat vergelijkbaar is met de slaapfases van mensen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Beweegbare ogen

Veel diersoorten die op spinnen lijken, hebben geen beweegbare ogen. Daardoor is het moeilijk om de slaapfases te vergelijken, vertelt coauteur Paul Shamble, evolutionair bioloog aan Harvard University.

Maar de ogen van springspinnen zijn goed ontwikkeld. Ze bewegen hun netvlies om hun blikveld tijdens het jagen te bewegen. Daardoor konden de onderzoekers de slaapfases van de spinnen beter onderzoeken. "Soms heb je als bioloog gewoon heel veel geluk", zegt Shamble.

De onderzoekers moeten nog wel nagaan of de spinnen echt slapen wanneer ze in deze staat van rust verkeren. Dat gaan ze doen door bijvoorbeeld te testen of de spinnen dan anders reageren op prikkels.


Lees meer over:

Wetenschap

Aanbevolen artikelen