Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Skeletten in zeldzaam goede staat ontdekt van soldaten die vochten bij Waterloo

Archeologen hebben zeldzaam goed bewaard gebleven skeletten van soldaten die meevochten tijdens de Slag bij Waterloo ontdekt. De veldslag bij de Belgische plaats geldt als de definitieve nederlaag van de Franse keizer Napoleon Bonaparte.
Door Robbert van der Linde

Bij de veldslag in 1815 kwamen zeker tienduizend soldaten om, maar overblijfselen van betrokkenen zijn erg zeldzaam. De doden werden vaak verbrand, of hun skeletten werden vermalen tot stof om er kunstmest van te kunnen maken.

De onderzoekers vonden onder meer één volledig ongeschonden skelet van een mens, verschillende geamputeerde ledematen en de overblijfselen van zeker drie paarden. De vondst werd gedaan in Mont-Saint-Jean en Plancenoit, twee kleine plaatsjes ten zuiden van Brussel. In Mont-Saint-Jean stond ten tijde van de napoleontische oorlogen een Brits veldhospitaal.

"Ik doe al twintig jaar archeologisch onderzoek op slagvelden, maar zoiets heb ik nog nooit gezien", zei onderzoeksleider Tony Pollard van de University of Glasgow. "Dichter bij de keiharde realiteit van Waterloo gaan we niet komen."

Op 18 juni 1815 versloeg een coalitie van onder meer het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Pruisen onder leiding van de hertog van Wellington het Franse leger van Napoleon. Laatstgenoemde trad vier dagen na de nederlaag af als keizer van Frankrijk en werd vervolgens verbannen naar het eiland Sint-Helena, waar hij in 1821 stierf.


Lees meer over:
BelgiëWetenschapGeschiedenisBuitenland

Aanbevolen artikelen