Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Teken blijken in alle typen begroeiing te zitten, óók in kort gemaaid gras

Teken zitten in alle typen begroeiing, blijkt zaterdag uit een tekentelling van Wageningen University & Research. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zitten ze dus ook in kort gemaaid gras.
Door onze nieuwsredactie

Dat je in de tuin ook gebeten kan worden, werd al duidelijk uit meldingen op tekenradar.nl. Maar waar je precies risico loopt, was nog niet opgehelderd.

Daarom organiseerde de universiteit van Wageningen een tekentelling op dertig geselecteerde adressen verspreid over Nederland. Door een wit doek over bepaalde plekken te strijken, werd gekeken hoeveel teken aanwezig waren. In 70 procent van de tuinen werden teken gevonden, met een gemiddelde van zestien teken per 100 vierkante meter.

In het bos komen vier tot tien keer zo veel teken voor, maar doordat tuinen intensiever worden gebruikt, neemt de kans op een beet daar toe. Eerder werd gedacht dat net gemaaid gras vrijwel tekenvrij was.

In alle typen begroeiingen zijn uiteindelijk teken gevangen. De beestjes werden ook op bijvoorbeeld gras tussen tegels en in borders gevonden.

Teken overleven zelfs robotmaaier

Ruim een kwart van de teken werd gevonden in kort gras. Zelfs op gazons die dagelijks met een robotmaaier worden onderhouden, zijn teken gevangen. Aangezien nu blijkt dat je op elke plek in de tuin risico loopt op een tekenbeet, waarschuwt onderzoeker en bioloog Arnold Van Vliet: "De slogan die we al jaren bij de Week van de Teek gebruiken, 'Na een bezoek aan het groen een tekencheck doen', geldt dus zeker ook voor de tuin."

Volgens cijfers van het RIVM en de universiteit van Wageningen vinden gemiddeld 500.000 van de 1,5 miljoen beten per jaar plaats in de tuin. Ongeveer een op de vijf teken draagt de ziekte van Lyme bij zich, een ziekte die zich kan uiten in onder meer gewrichts-, huid-, zenuw- en hartklachten.


Lees meer over:
WetenschapNatuurTekenBinnenland

Aanbevolen artikelen