Woensdag 6 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Inwoner Pompeï vluchtte niet voor vulkaanuitbarsting door tbc

Voor het eerst hebben archeologen het volledige genoom van een inwoner van de door een vulkaanuitbarsting in de as gelegde stad Pompeï ontcijferd, meldt VRT NWS vrijdag. Ze concluderen dat de man niet was gevlucht voor de uitbarsting omdat hij vanwege de longziekte tuberculose (tbc) waarschijnlijk te ziek was.
Door: NU.nl

De Zuid-Italiaanse stad met twintigduizend inwoners werd in het jaar 79 overvallen door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Een deken van as bedolf de stad.

De overblijfselen van mensen, menselijke activiteit en dieren bleven bijzonder goed bewaard. Pompeï is door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Archeologen troffen het lichaam van de welgestelde Pompeïaan en zijn vrouw in 1933 aan. Ze vroegen zich af waarom niets uit zijn houding en die van zijn vrouw erop wees dat de twee probeerden te vluchten voor de as.

Uit onderzoek dat in het wetenschappelijk tijdschrift Nature is gepubliceerd, blijkt nu dat in de botten van de man het DNA is aangetroffen van de bacterie die tbc veroorzaakt.

De vorm van tbc waaraan de man van naar schatting 35 tot 40 jaar oud leed, was volgens de wetenschappers ernstig. Zijn ruggenwervels waren aangetast door de variant die ook bekend staat als ziekte van Pott. De wetenschappers concluderen dat hij te zwak was om op de vlucht te slaan voor de vulkaanuitbarsting, die midden op de dag begon.

Aanbevolen artikelen