AMSTERDAM - Zwangere vrouwen die in ploegendienst werken, veel staan, een hoge werkdruk hebben, of zwaar tillen, hebben een verhoogd risico op een vroeggeboorte en een baby met een laag geboortegewicht.

Dat blijkt uit het Signaleringsrapport beroepsziekten 2005 dat het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) donderdag aan staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanbiedt. Het NCvB adviseert het werk van zwangeren met een functie die dat met zich meebrengt, al ruim voor de 24e week van de zwangerschap te verlichten.

Beroepsziekten

Uit het rapport blijkt dat het aantal beroepsziekten het afgelopen jaar nauwelijks is veranderd. Wel is er sprake van verschuivingen. Zo is er sprake van een stijging van het aantal psychische aandoeningen die mede zijn veroorzaakt door bijvoorbeeld reorganisaties, toenemende agressie en geweld op de werkplek. Vooral in de dienstensector en bij de overheid ervaren werknemers vaker agressief of intimiderend gedrag.

Lawaaibronnen

Verder stelt het centrum preventieve maatregelen voor in organisaties met zogenoemde "levende lawaaibronnen", als kinderen in zwembaden of op kinderdagverblijven en varkens in varkenshouderijen. Mechanische bronnen en muziek zijn al bekend als veroorzakers van gehoorproblemen. Maar volgens het NCvB lopen zweminstructeurs, medewerkers van kinderdagverblijven en varkenshouders ook risico. Door gehoorbeschermende of geluiddempende maatregelen kunnen zij ook beschermd worden.

Het centrum pleit voor betere bescherming van agenten, brandweerlieden, vuilnismannen en medewerkers van plantsoenendiensten en zorginstellingen tegen ziektes als hepatitis-B, door betere vaccinatie. Tot slot waarschuwt het centrum voor het risico van fijn stof. Opname van fijn stof uit bijvoorbeeld dieseluitlaatgassen kan behalve longaandoeningen ook leiden tot stollingsafwijkingen en hart- en vaatziekten.