Zaterdag 28 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Fossiel van dinosaurus gevonden die omkwam bij uitsterven door meteorietinslag

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat zij het fossiel hebben gevonden van een dinosaurus die ruim 66 miljoen jaar geleden omkwam bij de meteorietinslag, die vermoedelijk de dierensoort deed uitsterven. Dat schrijven The Guardian en BBC News donderdag.
Door NU.nl

De deskundigen baseren zich op een in North Dakota gevonden poot van een thescelosaurus, die in zeer goede staat verkeert. Zo zou er zelfs nog huid van de dinosaurus op gevonden zijn.

Mede door de goede staat van de poot konden wetenschappers nauwkeurig vaststellen wanneer het dier was overleden. Ook verwachten onderzoekers veel meer te weten te komen over de laatste dag van de dinosauriërs, die 66 miljoen jaar geleden uitstierven door een meteorietinslag.

"Het is ontzettend gaaf", jubelt professor Phillip Manning van de universiteit van Manchester in gesprek met BBC Radio 4. "Ik had niet verwacht dat ik in mijn carrière zo'n mooi object te zien zou krijgen, waar zoveel historie achter zit."

Behalve de thescelosauruspoot zijn ook restanten van een vis gevonden die ten tijde van de meteorietinslag rondvliegend puin en rook binnenkreeg.

De paleontologische vondsten zijn gefilmd voor een nieuwe BBC-documentaire Dinosaurs: The Final Day, met documentairemaker en presentator Sir David Attenborough. De klimaatvoorvechter noemt de vondst "van onschatbare waarde".

Aanbevolen artikelen