Zondag 22 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Niet eerder kwam ruimtesonde Solar Orbiter zo dicht bij de zon

Het onbemande ruimtevaartuig Solar Orbiter is zaterdag de zon op ongeveer 48 miljoen kilometer genaderd in de ellipsvormige omloopbaan, meldt het Europees ruimtevaartagentschap ESA. Niet eerder kwam een Europese ruimtesonde zo dicht bij de zon. De Solar Orbiter is nu ruim twee jaar op reis door het heelal.
Door NU.nl/ANP

De afstand van 48 miljoen kilometer is minder dan een derde van de afstand tussen aarde en zon. De Amerikaanse Parker Solar Probe van NASA kwam nog veel dichter bij de zon, maar maakte geen foto's, zoals de Solar Orbiter wel deed.

De missie is bedoeld om nieuwe opnamen te maken van de centrale ster van ons zonnestelsel. Aan boord van de 1,8 ton zware Solar Orbiter, die ESA en de Amerikaanse organisatie NASA zo'n 1,5 miljard euro heeft gekost, zijn tien wetenschappelijke instrumenten. De onderzoekers hopen daarmee meer te weten te komen over de zon en het magnetisch veld van de zon.

Het instrumentarium meet niet alleen de elektromagnetische velden en de zonnedeeltjes die om de ruimtesonde stromen, maar kan ook van dichterbij dan ooit tevoren op de zon kijken.

Na de lancering in februari 2020 vloog de Orbiter in juni van dat jaar al eens op 77 miljoen kilometer afstand voorbij. De sonde maakte toen opnamen van raadselachtige 'kampvuren' op de ster, veel kleiner dan de zonnevlammen die vanaf de aarde zijn te zien.

De huidige ellipsvormige omloopbaan van het ruimtevaartuig verandert de komende drie jaar niet veel. Elk half jaar komt de Orbiter even heel dichtbij. In oktober zal de afstand 42 miljoen kilometer zijn. De temperatuur ter plekke is meer dan 500 graden Celsius. Ter bescherming is de sonde uitgerust met een groot hittescherm van titanium.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Aanbevolen artikelen