UTRECHT - Nederlanders die lijden aan de ongeneeslijke ziekte cystic fibrosis (taaislijmziekte) leven steeds langer. Dit blijkt uit een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht dat het medisch tijdschrift Chest heeft gepubliceerd.

Slechts 6 procent van de patiënten geboren tussen 1950 en 1954 leefde 30 jaar of langer. Twintig jaar later was dit percentage gestegen naar 36, aldus de Utrechtse onderzoekers.

Baby's

Verder blijkt uit het onderzoek dat steeds minder baby's met de ziekte worden geboren. Van 1961 tot 1965 werd taaislijmziekte bij 1 op de 3600 levend geboren kinderen geconstateerd. Van 1974 tot 1994 was dat gedaald tot 1 op de 4750.

Volgens de onderzoekers lag de levensverwachting van mensen met taaislijmziekte tot midden jaren tachtig in Nederland lager dan in de Verenigde Staten. Sindsdien is het verschil verdwenen, stellen zij.

Ontstekingen

Mensen met cystic fibrosis lijden aan slijmophopingen in verschillende organen. Het gevolg is onder andere chronische ontstekingen aan de longen en verstoppingen van de alvleesklier en de lever. Volgens de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting is de gemiddelde levensverwachting van patiënten die aan de ziekte leiden momenteel ongeveer dertig jaar.