ALMERE - Op 75 locaties in heel Nederland is het komende nacht extra donker. Gemeenten, bedrijven, bijzondere gebouwen en glastuinbouwbedrijven doven hun lichten in het kader van de Nacht voor de Nacht. Milieuorganisaties willen zo aandacht vragen voor de toenemende lichtvervuiling in Nederland.

"We willen laten zien hoe mooi donker kan zijn", zei M. Jehae van stichting Natuur en Milieu zaterdag. De stichting, twaalf provinciale milieufederaties, Philips en Nuon hebben de extra lange nacht (de klok gaat een uur terug naar de wintertijd) aangegrepen voor de eerste landelijke actie. De opening is om 19.00 uur op Stadslandgoed de Kemphaan in Almere.

Sterrenhemel

De Martinitoren in Groningen, de wijk Woudhuis in Apeldoorn, het Stadskantoor in Hengelo, straten in Zutphen, de stadswallen in Hulst en tuinbouwkassen in Flevoland. Onder meer deze locaties zitten zaterdagnacht enkele uren in het donker. Daardoor kunnen inwoners weer genieten van een echte donkere nacht en de sterrenhemel, aldus Jehae.

Op landgoed de Kemphaan is een speciaal festivalnacht, waar bezoekers kunnen genieten van het donker en van optredens van zanger Daniël Lohues en cabaretière Jetty Mathurin. Ook is er een nachtcafé waar wordt gesproken over de toenemende lichtvervuiling. De Nacht van de Nacht is een onderdeel van de campagne Laat het donker donker.

Overbodig

Volgens de milieuorganisaties hebben zowel mensen als dieren er last van dat het 's nachts steeds vaker licht blijft. Dat licht is volgens Natuur en Milieu ook vaak overbodig, zoals bij reclamezuilen, kassen, lichtmasten bij sportvelden en lantaarnpalen die naar boven schijnen. Volgens Jehae wordt het daarom ook niet ineens onveilig op straat door de duisternis.