DEN HAAG - Voor de vijfde keer in korte tijd hebben inspecteurs van de Plantenziektenkundige Dienst van het ministerie van Landbouw de zeer schadelijke maïswortelkever aangetroffen. Ze vonden het insect woensdag in een tweede maïsveld in Ter Aar, maakte het ministerie maandag bekend.

Sinds augustus is de kever al aangetroffen op akkers bij Maastricht Aachen Airport in Zuid-Limburg, Badhoevedorp in Noord-Holland, en Woerdense Verlaat en Ter Aar in Zuid-Holland. Net als bij de eerdere gevallen gaat het ook bij de tweede vondst in Ter Aar om een enkel exemplaar.

Schadelijk

De maïswortelkever is een vreemde in Nederland en komt van oorsprong voor in de Verenigde Staten en Mexico. De kever is zeer schadelijk voor maïsplanten omdat de larven de wortels aanvreten zodat de plant afsterft. Om te voorkomen dat het diertje zich blijvend en in grotere aantallen vestigt in Europa, moet de kever van de Europees Unie bestreden worden.

Normaal gesproken betekent de vondst van de kever in de maïs dat de boer zijn gewassen moet bespuiten en voorlopig niet mag oogsten. In het geval van de laatste vondst is het hiervoor te laat in het seizoen. De getroffen boer moet zijn landbouwmachines goed reinigen en mag de grond van het maïsveld voorlopig niet afvoeren. Net als andere maïsboeren in een straal tot vijf kilometer rond het besmette perceel, mag hij volgend jaar geen maïs telen.

Onderzoek

De Plantenziektenkundige Dienst onderzoekt momenteel of de maïswortelkever in opmars is in Nederland en waar ze vandaan komen. De eerste vondsten van dit jaar werden gedaan op maïsvelden in de buurt van luchthavens. Onduidelijk is nog of vliegtuigen daadwerkelijk een rol hebben gespeeld of dat de kevertjes ergens anders vandaan komen. Naar verwachting zal de dienst eind november hierover rapporteren aan minister Veerman van Landbouw, aldus een woordvoerster van het ministerie.

In 2003 dook de maïswortelkever voor het eerst op in Nederland. Het diertje werd toen gevonden op een akker bij Aalsmeer.