MAASTRICHT - Vet eten is goed om na een operatie snel op te kikkeren. Het zou de ontstekingsreactie die ontstaat na veel bloedverlies, sterk verminderen.

Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Maastricht in het oktobernummer van het Journal of Experimental Medicine.

Onderzoekers Misha Luyer, Jan Willem Greve en Wim Buurman maken duidelijk dat vetten de aanmaak van het hormoon cholecystokinine (CCK) bij ratten stimuleren. CCK zorgt voor de productie van acetylcholine, dat het vrijkomen van ontstekingsfactoren remt door binding met immuuncellen.

Overgeven

De bevindingen werpen nieuw licht op de gewoonte om patiënten te opereren als zij volledig nuchter zijn. Daarmee wordt voorkomen dat patiënten tijdens de narcose overgeven. Maar volgens de Maastrichtse inzichten zijn ze daardoor onvoldoende beschermd tegen ontstekingsreacties tijdens en na de operatie.

Het aangetoonde mechanisme zou volgens de onderzoekers van groot belang zijn in verschillende opzichten. Een kortdurende behandeling met vetrijke voeding kan complicaties na grote chirurgische ingrepen verminderen.

Crohn

Dit zou ook van belang kunnen zijn voor de behandeling van darmziekten, zoals de ziekte van Crohn, omdat ontstekingsfactoren hierbij ook een belangrijke rol spelen. Verder zou het mechanisme volgens de onderzoekers kunnen verklaren waarom immuuncellen in de darm niet reageren op de enorme hoeveelheid bacteriën of voedselbestanddelen die van nature in de darm aanwezig zijn.