China en Rusland hebben dinsdag aangekondigd de "grootste basis op de maan" te gaan bouwen. Het doel van het samenwerkingsproject is om meer onderzoek naar de maan mogelijk te maken.

Het Russische ruimteagentschap Roscomos heeft een overeenkomst ondertekend met de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA om experimentele onderzoeksfaciliteiten te ontwikkelen voor beter onderzoek op en rondom de maan. De maanbasis mag door elk land dat daar interesse in heeft gebruikt worden, meldt The Guardian.

Het project is volgens experts het grootste internationale samenwerkingsproject van China in de ruimte tot nu toe. Chen Lan, een onafhankelijke analist die gespecialiseerd is in het Chinese ruimteprogramma, ziet deze ontwikkeling als zeer belangrijk. Rusland, China en de Verenigde Staten zijn de laatste tijd veel bezig met ontwikkelingen op het gebied van ruimtevaart.

Voor Rusland is dit ook een bijzonder project. De Russische Roscosmos-baas, Dmitry Rogozin, had het hoofd van de CNSA, Zhang Kejian, uitgenodigd voor de lancering van Ruslands eerste maanlander sinds de jaren zeventig, Luna 25, die gepland staat voor 1 oktober.

NASA's Marsrover Perseverance maakte vorige week zaterdag zijn eerste testrit op de rode planeet. Hoewel de planning nog niet is afgerond, is de VS van plan om uiteindelijk mensen naar de planeet te sturen.

Animatie landing Perseverance Rover NASA
185
Animatie landing Perseverance Rover NASA