Donderdag 30 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Nederlandse uitvinding effectief bij bestrijding malaria onder kinderen

Een Nederlandse uitvinding blijkt het risico op malaria onder kinderen flink te kunnen verminderen. Het gaat om een speciale ventilatiebuis voor woningen met daarin horrengaas doordrenkt met insecticiden. Deze zogenoemde Eave Tubes zijn in staat de verspreiding van malaria met tientallen procenten te verminderen, staat in een vrijdag verschenen publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Door: ANP

De ventilatiebuis die door de Nederlander Anne Osinga is ontwikkeld, kan bijvoorbeeld onder de dakrand van een huis worden geïnstalleerd. "Muggen zijn door hun vleugelbewegingen statisch geladen. Eenmaal bij het horrengaas in de schacht worden ze overmand door een enorme hoeveelheid dodelijk poeder dat door de statische lading aan hun lichaam plakt", legt Osinga zijn uitvinding uit.

De onderzoekers plaatsten de ventilatiebuizen tussen 2016 en 2019 in ruim drieduizend huizen in Ivoorkust. "Hoe hoger de dekkingsgraad van het aantal Eave Tubes per dorp, hoe groter het effect", aldus Osinga.

De onderzoeksresultaten duiden op een daling van malaria onder kinderen van 38 procent. In dorpen waar bij minimaal zeven op de tien huizen Eave Tubes geïnstalleerd zijn, kwam de daling uit op 47 procent.

Bij de studie waren onder meer de Pennsylvania State University en de Liverpool School of Tropical Medicine betrokken. Het onderzoek naar de effectiviteit van de uitvinding werd gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation.

Volgens gezondheidsorganisatie WHO stierven in 2019 wereldwijd meer dan 400.000 mensen aan malaria.

Aanbevolen artikelen