AMSTERDAM - Bij de bouw van de Noord-Zuidlijn op het Damrak in Amsterdam hebben archeologen de afgelopen weken tal van bijzondere spullen opgegraven. De vondsten gaan terug tot de 14e eeuw en variëren van scheepsgereedschap, een hele verzameling messen, aardewerk, een bijzondere tabaksdoos en een opvallende insigne van tin.

De komende twee weken verwacht stadsarcheoloog en leider van het onderzoek in de bouwput J. Gawronki nog vroegere opgravingen te doen, mogelijk zelfs uit de 12e eeuw of ouder. Dat zei hij woensdag tijdens een tussentijdse presentatie van de gevonden voorwerpen.

Startschacht

Op het Damrak, een van de oudste plekken van de hoofdstad, vlakbij het Centraal Station wordt momenteel de startschacht gebouwd voor de boor die de metrotunnel onder de stad moet graven.

De betonnen bak gaat zo'n 15 meter de grond in en bevindt zich momenteel op 7 meter diepte. Hoewel tot nu toe al veel unieke spullen boven water zijn gekomen, verwacht de archeoloog de komende dagen pas echt bij "de schatten van Amsterdam" aan te komen. Hoe dieper ze namelijk de riviergrond in kunnen, hoe ouder de vondsten.

Speuren

Een team van archeologen spit overdag met behulp van een grote zeef de afgevoerde grond door en gaat 's avonds hoogstpersoonlijk onder de grond om te speuren naar bijzondere vondsten.

Tijdens de presentatie toonde een filmpje hoe de archeologen bemand met lampen op het hoofd en waterdichte pakken afdalen in de "enige grot die Amsterdam momenteel rijk is". "Een zeer eigenaardige werkomgeving, modderig, vochtig en donker met kruip-door-sluip-door-gangen", omschreef Gawronski de omstandigheden.

Messen

Een van de opvallendste opgravingen tot nu toe zijn volgens de archeoloog de enorme hoeveelheid messen, zo'n zestig à zeventig. Deze komen allemaal uit de middeleeuwen, zo rond de 15e eeuw. Dat kan erop duiden dat er op de Nieuwe Brug mogelijk net als op de Pontevecchio in Florence winkeltjes zaten, vermoedt Gawronski. "Mogelijk zat er een werkplaats waar messen werden verhandeld of gemaakt."

Zoals verwacht vinden de archeologen veel scheepsgereedschap en voorwerpen die met de vaart te maken hadden. Op de plek waar nu het Damrak is, zat namelijk vroeger een haven aan de monding van de Amstel. Of de komende weken nog een Romeins schip boven water komt, de grootste wens van de archeologen, betwijfelt Gawronski. "Maar het zou al mooi zijn als we nog wat uit de vroege middeleeuwen ontdekken."