MADISON - Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt stamcellen te vervaardigen zonder embryo's te doden. Met de techniek worden religieuze en ethische bezwaren tegen stamcelonderzoek omzeild.

Onderzoekers van de Universiteit van Madison in de Amerikaanse staat Wisconsin hebben dat deze week in de online editie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd.

Reageerbuisbaby's

De Amerikaanse celbiologen gebruikten bij muizen slechts een van de acht cellen van een pril embryo. Zeven overgebleven cellen konden na innesteling in de baarmoeder verder gewoon uitgroeien. De techniek is alleen toepasbaar bij reageerbuisbaby's. Bij een andere techniek kloonden de onderzoekers een muizencel, waaruit een embryo ontstond, die niet in de baarmoeder kon innestelen.

Stamcellen zijn 'oercellen', die in staat zijn om in een of meerdere celtypen te veranderen. Embryo's bestaan in eerste instantie uitsluitend uit stamcellen, wat ze erg geschikt maakt als 'leveranciers' voor stamcelonderzoek.

Verzet

In de Verenigde Staten bestaat veel verzet tegen het gebruik van embryo's voor wetenschappelijk onderzoek. De regering-Bush wil dit zoveel mogelijk te beperken. In Nederland maakt de Embryowet het mogelijk onder strikte voorwaarden medisch-wetenschappelijk onderzoek te doen met embryo's die overblijven na reageerbuisbevruchting.